Pizza tészta recept
Hozzávalók:
– 800 gr olasz, 00-ás fehérliszt (vagy 800 gr erős(!), gluténban gazdag (!) fehérliszt )
– 200 gr búzadara
– 2×7 gr szárított, tasakos élesztő
– 650 ml langyos víz
– egy csapott evőkanál tengeri só
– egy evőkanál barnacukor (vagy méz)
Elkészítése:
1. a lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lukat a közepére
2. az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a lukba
3. gyúrd a masszát 10 percig
4. lisztezd be a tetejét, és pihentesd szobahőmérsékleten 15 percig
5. formázz a tésztából 6 db labdácskát (ennyi pizza ideális ebből a mennyiségből)
6. a ladbácskákat egyenként gyújtsd vékonyra, fél centis vastagságúra, majd pakold meg tetszőleges feltétekkel
7. 15-30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani, nem jó kint állni hagyni sokáig a tésztát
8. előmelegített, 250 fokos sütőben süsd alul, kb 7-10 percig